Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vriendenconcert

21 april @ 15:30 - 17:00

adim Tsibulevsky – viool
Pamela Smits – cello
Rafael Kyrychenko – piano

De betovering en teleurstellingen van moedertje Rusland in prachtige muziek gevangen. In goede tijden, maar ook in tijden van onderdrukking is er door kunstenaars altijd prachtige kunst gecreëerd; in de literatuur, schilderkunst en óók in de muziek.

Rachmaninoff vluchtte vlak voor de Russische Revolutie naar Amerika, maar dit pianotrio schreef hij al als 18-jarige student aan het conservatorium in Moskou. Het is een eerbetoon aan zijn mentor en oudere vriend Tchaikovsky. Ook Shostakovich componeerde zijn eerste pianotrio, oorspronkelijk getiteld Poème, als tiener toen hij nog op het conservatorium zat. Aanvankelijk bewonderd, werd hij later door het Stalin-regime veelvuldig tegengewerkt en moest hij dag en nacht vrezen voor de klop op de deur, wat de dood of deportatie naar een strafkamp in Siberië betekende.

Tchaikovsky werd bewonderd en aanbeden door alle lagen van de samenleving en hij hield enorm van het uitgaansleven. Toch werd zijn leven gekenmerkt door persoonlijke crises, depressies en enorme zelftwijfel. Homoseksualiteit was een lastig gegeven in het 19e-eeuwse imperiale Rusland, ondanks dat zijn geaardheid al grotendeels algemeen bekend was. Het grote pianotrio was een opdrachtwerk en hij worstelde bij het schrijven ervan. Het is uiteindelijk een triomf geworden!

Pamela Smits gaat dit Russische avontuur samen met Vadim Tsibulevsky (voormalig Sovjetunie en concertmeester van het Nederlands Philharmonisch) en toptalent Rafael Kyrychenko aan, die deze bezielde muziek letterlijk in hun bloed hebben. We verheugen ons op een betoverend concert!

Russia; Enchantment and Disillusions

SERGEI RACHMANINOFF
Trio élégiaque nr. 1 in g-klein

REINHOLD GLIÈRE
Vier Duo’s voor viool en cello, opus 39

DMITRI SHOSTAKOVICH
Pianotrio nr. 1 in c-klein, opus 8

– pauze –

PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY
Pianotrio in a-klein, opus 50

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
15:30 - 17:00
Site:
www.vriendenconcerten.nl

Gegevens

Datum:
21 april
Tijd:
15:30 - 17:00
Site:
www.vriendenconcerten.nl