Laden Evenementen

« Alle evenementen

Vriendenconcert met Albert van der Schoot, Pamela Smits en Nicholas van Poucke

15 oktober @ 15:30 - 17:30

Albert van der Schoot – presentatie
Pamela Smits – cello
Nicolas van Poucke – piano

Een programma rondom Frédéric Chopin en zijn buitengewoon artistieke vriendencirkel. Pamela, Nicolas en cultuurfilosoof Albert van der Schoot nemen je mee in een muzikale reis naar het leven van Chopin in Frankrijk, waar muziek, literatuur en schilderkunst nauw verweven waren.

Veel van het beste werk van de componist is gemaakt tijdens zijn tumultueuze relatie met George Sand. Sand (pseudoniem voor Amandine Dedevant) was een Franse romanschrijver, feministe avant la lettre, en één van de eerste vrouwelijke Franse schrijvers die internationale faam verwierf. Goede vriend Eugène Delacroix maakte van het paar een uniek olieverf-op-canvas schilderij, die helaas na zijn dood in tweeën werd gesneden en als afzonderlijke stukken werden verkocht. Chopin’s portret hangt in nu het Louvre.

Met zijn geliefde ging Chopin met vakantie in een verlaten Kartuizerklooster op Mallorca, wat desastreus verliep. Sand schreef hierover later in een reisgids een autobiografisch hoofdstuk Un Hiver à Majorque. Ook Franz Liszt beleefde een dramatische vakantie in een klooster met zijn vrouw en auteur Marie D’ Agoult (alias David Stern), op het eilandje Nonnenwerth. En wat is het verhaal achter deze twee geniale pianist-componisten die het grootste deel van hun jaren samen in Parijs woonden, elkaars talent bewonderden, maar die later brouilleerden?

Chopin en Mendelssohn deelden een warme vriendschap en hadden grote bewondering voor elkaar. Beider gezegend met een buitenaards talent en praktisch leeftijdsgenoten, hadden ze op hun eigen manier de muziekwereld al veranderd tijdens hun net zo korte leven.

Chopin ontmoette in Parijs, via hun gemeenschappelijke vriend Franz Liszt, een fantastische cellist die een grote rol in zijn leven zou vervullen: Auguste Franchomme. Hij werd zijn muzikale partner, naaste vertrouweling en financiële secretaris. In 1846 vroeg Chopin Delacroix om het manuscript van zijn grote cellosonate naar de uitgever in Parijs te brengen. Het is het laatst uitgegeven werk én tevens het laatste publieke optreden van Chopin voor zijn vroegtijdige dood. Natuurlijk was deze uitvoering samen met ‘de goede Franchomme (zoals Chopin hem placht te noemen)’, die ook als één van de dragers van de kist van Chopin een laatste dienst bewees aan zijn vriend.

Chopin & his Circle of Friends

FRÉDÉRIC CHOPIN
Introductie en Polonaise brillante,
opus 3

FELIX MENDELSSOHN
Cellosonate nr. 2 in D-groot, opus 58

FRANZ LISZT
Cellosonate nr. 2 in D-groot, opus 58

– pauze –

AUGUSTE FRANCHOMME
Nocturne in c-klein, opus 15 nr. 1

FRÉDÉRIC CHOPIN
Cellosonate in g-klein, opus 65

Gegevens

Datum:
15 oktober
Tijd:
15:30 - 17:30
Site:
www.vriendenconcerten.nl

Gegevens

Datum:
15 oktober
Tijd:
15:30 - 17:30
Site:
www.vriendenconcerten.nl