Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vriendenconcert, Chopin met Nicolas van Poucke – piano

23 december 2023 @ 20:00 - 22:00

 

“Hats off, gentlemen, a genius.”
-Robert Schumann
(recensie in the Allgemeine Musikalische Zeitung nadat Schumann Chopin’s muziek voor het eerst hoorde.)

De ultieme Chopin in al zijn facetten belicht en gespeeld door een meesterpianist! De internationaal gelauwerde pianist Nicolas van Poucke presenteert een speciaal programma, geheel gewijd aan een van zijn favoriete componisten.

Fryderyk Chopin, geboren in Polen, was een virtuoos pianist uit de romantiek en geldt als een der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis. Als twintigjarige was hij op een tournee in het buitenland toen de Poolse opstand tegen de Russische bezetters plaatsvond. Hij kon niet meer terug naar zijn geboorteland en vertrok naar Parijs. Om te voorkomen dat hij afhankelijk zou zijn van documenten van het Russisch Keizerrijk werd hij Frans staatsburger en veranderde zijn voornaam naar Frédéric.

De Parijse high societysalons waren een trefpunt voor vele kunstenaars en in de aristocratische kringen waarin Chopin zich bewoog, oogstte hij bewondering om zijn pianospel en om zijn didactische gaven. Hij speelde zoals hij sprak: zacht. Chopin had een aversie tegen optreden voor publiek en trad daarom bijna nooit op. In Parijs gaf Chopin slechts 30 openbare concerten en gaf de voorkeur aan de meer intieme salon. Desondanks was hij een levende legende. Chopin was met hart en ziel aan Polen verknocht, maar keerde nooit meer terug. Volgens sommigen is in zijn muziek altijd eenzaamheid en heimwee naar zijn geboorteland te horen.

Chopin’s composities zijn technisch zeer veeleisend. Subtiele nuances, expressieve diepte en klankpoëzie karakteriseren zijn stijl. Nicolas heeft een bijzondere affiniteit voor de pianist-componist -toondichters uit vervlogen tijden. “Een ware dichtende musicus”, aldus De Volkskrant over Nicolas.

Op deze winteravond in Amsterdam waan je je zomaar in een knusse Parijse salon.

Chopin’s Poetic Genius

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810-1849)

Polonaises, opus 26 nr. 1 & nr. 2

Vier Impromptus;
opus 29, 36, 51 en 66

Scherzo nr. 4 in E-groot, opus 54

– pauze –

Vier Mazurkas, opus 33

Sonate nr. 3 in b -klein, opus 58

 

Gegevens

Datum:
23 december 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Site:
www.vriendenconcerten.nl

Gegevens

Datum:
23 december 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Site:
www.vriendenconcerten.nl