Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stabat Mater van Pergolesi door Marianne Selleger cs

25 maart 2016 @ 20:00 - 21:00

- €17,50

Stabat Mater – Giovanni Battista Pergolesi
Dit fameuze Stabat Mater van Pergolesi is na de Mattheuspassie het meest bekende paasoratorium, een weergaloos stuk muziek dat steeds weer tot tranen toe weet te ontroeren. Ook in deze versie voor twee vrouwenstemmen met saxofoonkwartet slaagt het er in binnen het tijdsbestek van een uur een volkomen/ultiem paasgevoel te geven. Ervaar dit meeslepende Stabat Mater op goede vrijdag in de serene sfeer en de buitengewoon fraaie akoestiek van de Zuiderkerk.

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.

Het Pergolesi Ensemble
Else-Linde Buitenhuis – sopraan
Marianne Selleger – alt

saxofoonkwartet bestaande uit:
Naomi Sato – sopraansax, Ivo Ronkes – sopraan- en altsax, Dirk Hooglandt – tenorsax, Eefje Benning – baritonsax
toegang: € 17,50 (kinderen tot 12 jaar € 12,50)
reserveren: marianneselleger@tiscali.nl of www.pergolesi.nl

Gegevens

Datum:
25 maart 2016
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€17,50
Site:
www.pergolesi.nl

Gegevens

Datum:
25 maart 2016
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€17,50
Site:
www.pergolesi.nl