Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stabat Mater van Pergolesi door het Pergolesi Ensemble

3 april 2015 @ 20:00 - 21:00

Giovanni Battista Pergolesi – Stabat Mater

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.
Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.
De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.

Else-Linde Buitenhuis – sopraan
Marianne Selleger – alt

Het Pergolesi Ensemble (saxofoonkwartet bestaande uit:
Naomi Sato – sopraansax, Ivo Ronkes – sopraan- en altsax, Dirk Hooglandt – tenorsax, Eefje Benning – baritonsax

Entree; €17,50 aan de deur of reserveren via Pergolesi Ensemble 020-6381367 of info@zuiderkerkamsterdam.nl

Gegevens

Datum:
3 april 2015
Tijd:
20:00 - 21:00

Gegevens

Datum:
3 april 2015
Tijd:
20:00 - 21:00