Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

4 mei 2015 @ 19:30 - 21:00

Op 4 mei 2015 blikken we terug op de laatste grootschalige razzia in de buurt rondom de Zuiderkerk op 26 mei 1943. Dr. Hannah van den Ende (1983) interviewde voor haar boek ‘Vergeet niet dat je arts bent’ Joodse artsen en verpleegkundigen over de ethische- en artsenkwesties waar zij tijdens de oorlog mee te maken kregen. Tijdens deze razzia heeft een aantal artsen een heldenrol gespeeld door mensen uit de synagoge op het Jonas Daniel Meijerplein te smokkelen en via de infrastructuur van de Joodse gezondheidszorg in de buurt aan een veilig heenkomen te helpen.

Hoe zat het bolwerk van verzet in de medische gebouwen van het Nederlandsch Israelietisch Ziekenhuis (Nwe Keizersgracht), het verpleeghuis De Joodsche Invalide (Weesperplein), de Hollandsche Schouwburg (Plantage Middenlaan) en de GGD Amsterdam (Weesperplein/Groenburgwal), in elkaar? Naast dat wij deze avond de oorlog herdenken, staan wij stil bij de helden uit onze buurt en hun tomeloze inzet. Hierbij wordt uniek beeldmateriaal van de Joodsche Invalide gebruikt.

Na de herdenking kan de foto-tentoonstelling bezichtigd worden van Julie Blik: ‘het leven gaat ook door’. Hierin staan de hedendaagse portretten centraal van de besproken Joodse oud-medici die de oorlog overleefden. Ook is er een foto-tentoonstelling van Cas Oorthuys, fotograaf van de groep ‘De Ondergedoken Camera’, die illegaal de bezettingstijd vastlegden.

De muziek wordt verzorgd door Het Bassethoornoctet. Dit unieke octet van zeven topklarinettisten en een bassiste (afkomstig uit Het Radio Filharmonisch Orkest en Nederlands Blazersensemble) heeft als doel de liefde voor en naamsbekendheid van de bassethoorn te vergroten. Op het programma staat onder meer Bach en Mozart.

Wilt u een zitplaats reserveren? Stuur dan een mail met uw naam en het aantal zitplaatsen naar info@zuiderkerkamsterdam.nl

Herdenkingsflyer4en5mei (pdf)

Gegevens

Datum:
4 mei 2015
Tijd:
19:30 - 21:00

Gegevens

Datum:
4 mei 2015
Tijd:
19:30 - 21:00