Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stabat Mater – Giovanni Battista Pergolesi door Het Pergolesi Ensemble

14 april 2017 @ 20:00 - 21:30

- €17,50

Het Stabat Mater is barokmuziek die oorspronkelijk geschreven is voor goede vrijdag.

Dit fameuze Stabat Mater van Pergolesi is na de Mattheus passie het meest bekende paas oratorium, een weergaloos stuk muziek dat steeds weer tot tranen toe weet te ontroeren. Ook in deze versie voor twee vrouwenstemmen met saxofoonkwartet slaagt het werk er in binnen het tijdsbestek van een uur een volkomen paasgevoel te geven. Ervaar dit meeslepende Stabat Mater op goede vrijdag in de serene sfeer en de prachtige akoestiek van de Zuiderkerk.

Uitvoerenden:

Wendeline van Houten – sopraan Marianne Selleger – alt saxofoonkwartet bestaande uit: Naomi Sato – sopraansax, Ivo Ronkes – sopraan- en altsax, Dirk Hooglandt – tenorsax, Eefje Benning – baritonsax
Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen. Een zwaar thema ,klinkend in opzwepende, hier en daar zelfs vrolijke, positieve muziek.

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor twee vrouwenstemmen en vier saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook een gevoel van hoop en overlevingskracht.

 

kaarten ook te koop voorafgaand aan het concert in de kerk

Gegevens

Datum:
14 april 2017
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€17,50
Site:
www.pergolesi.nl

Gegevens

Datum:
14 april 2017
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
€17,50
Site:
www.pergolesi.nl